Årets informationsspecialist
Årets informationsspecialist är ett sätt att uppmärksamma de kompetenser som gör vår yrkeskår till en viktig beståndsdel i en organisations verksamhet. Syftet är dels att skapa aktivitet bland medlemmarna men också att visa på de värdefulla kompetenser som en informationsspecialist besitter. Utmärkelsen Årets informationsspecialist bidrar även till att marknadsföra SFIS genom marknadsföring kring evenemanget.
Nomineringsperioden är från början av februari till strax före årsmötet. Den grupp som utser Årets informationsspecialist ska vara färdiga med sitt val till SFIS årsmöte, vid vilket valet offentliggörs.
Pristagaren förväntas hålla en web-föredragning samt skriva ett blogginlägg om sitt arbete och på det sätt som hon eller han bidrar till framgång för den organisation som hon/han arbetar i.
Årets informationsspecialist får nomineras av medlem i SFIS och ska också själv vara medlem i föreningen.
Årets informationsspecialist 2024 Eva Lundgren
Årets Informationsspecialist 2023 Katarina Standár
PRESSMEDDELANDE 2023-06-07
Utmärkelsen tilldelas Katarina Standár – vilket uppmärksammas under SFIS:s vårkonferens 2023-06-08.
Motivering: Katarina Standár arbetar sedan 2020 som bibliotekschef på Marie Cederschiöld högskolas bibliotek – ett mindre högskolebibliotek med sammantaget 6 anställda. Högskolan, som ligger i Stockholm, bedriver utbildning och forskning inom områden som vård, omsorg, välfärd och socialt arbete. De senaste femton åren har hennes fokus i arbetet framför allt handlat om utveckling av verksamheter och arbetsprocesser, digital media och den kommunikativa biten av biblioteken inom sina organisationer, omvärldsbevakning och bibliotekets varumärke. Förut gående nuvarande anställning var Katarina bibliotekschef på Nordiska muséet, där hon bl a sammanförde funktionerna arkiv och bibliotek i en gemensam organisation, nämligen Arkiv & Bibliotek. Katarinas innovativa kraft kommer till utryck i hennes egna ord: ”att hitta nya vägar för individers och gruppers behov och samarbeten i en kunskapsmiljö”. I tiden handlar det mycket om publicering, open access-frågor, forskningsdata och utveckling av båda det fysiska och det digitala biblioteksrummet; allt detta viktigt i en modern lärosätes utbildnings- och forskningsverksamhet.
Katarina Standár har arbetat som informationsspecialist inom olika organisationer sedan biblioteksexamen 1994. Framför allt på svenska forskningsbibliotek – bland annat Uppsala universitet och ett par myndigheter som Sveriges Riksdag och Sveriges Riksbank, men även hos några av bibliotekens internationella leverantörer av produkter, databaser och system. Till en ofullständig kort sammanfattning av en lång meritlista lånar vi Katarinas egna ord: ”Under mina år i branschen har jag fått möjlighet att utveckla och utvecklas på en mängd områden inom forskningsbibliotek, och haft glädjen att både få utveckla verksamheter, utveckla team och bygga nya verksamheter. Det har bland annat handlat om mitt stora intresse att arbeta med kommunikation, tillgängliggörande på bibliotek (tryckt/digitalt, service/tjänster), processer, förhandlingar, omvärldsbevakning. Mitt nätverk inom både bibliotek och leverantörer har blivit mycket stort under dessa år och flexibla samarbeten mellan kulturer och individer fortsätter att alltid vara en primär del av mitt arbete. Ledarskapsfrågorna har blivit viktigare och tydligare i mitt arbete för att bättre kunna stöta personal i utveckling och utvecklas själv i min profession.”
Katarina Standár har ingåt i ett antal nätverk, innehaft uppdrag inom nationella som internationella verksamheter – inklusive SFIS – och är mycket värdig att utses till Årets Informationsspecialist 2023.
PRESSMEDDELANDE 2022-06-09
www.sfis.nu; info@sfis.nu; kansli: 08-121 513 39
Svensk förening för informationsspecialister, SFIS, ger utmärkelsen
”Årets Informationsspecialist 2022” till Elisabeth Ejemyr,
informationsspecialist på Advokatfirman Vinge.
Se: https://www.vinge.se/ – Våra medarbetare, (här finns bild och kontaktuppgifter) samt LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/elisabethejemyr/
Elisabeth Ejemyr tilldelas priset, för sitt stora engagemang för juridisk informations- och kunskapsförsörjning. Ett särskilt intresse och engagemang ligger i utveckling av och tillgång till juridisk litteratur och information i digitalt format samtidigt som hon värnar om att kunskapen om äldre analoga källor inte får gå förlorad. Juridikbranschen har en särskild utmaning i att information som sträcker sig decennier och århundraden bakåt fortfarande kan vara högst aktuell i det dagliga arbetet. Mötet mellan människa och information har alltid intresserat Elisabeth vilket har lett henne till arbeten inom såväl universitets- och specialbibliotek som flera företagsbibliotek. I Elisabeths arbete som informationsspecialist vid Advokatfirman Vinge förenas ett stort intresse för juridikämnet och en förståelse för och kunskap om användarnas behov med en stark servicevilja som bidrar till ett värdefullt affärsstöd för advokatbyråns medarbetare. Ämnen som digitalisering, AI och LegalTech med alla dess fördelar och utmaningar följer Elisabeth med stort intresse.
För Elisabeth är informationssökning och omvärldsbevakning en rolig utmaning och hon drivs av nyfikenhet att lära nytt. Hon missar sällan en chans att förkovra sig genom att läsa, lyssna på poddar, delta i onlinekurser eller konferenser. Hon är en uppskattad kollega som gärna delar med sig av kunskap och som gör ”det lilla extra” för bibliotekets användare.
Elisabeth har också ett stort engagemang för företagsbibliotek och andra specialbibliotek och deras betydelse för den organisation de tillhör. Hon har bidragit till att sprida kunskap om företagsbibliotek och andra typer av specialbibliotek genom olika publikationer och konferensbidrag genom åren. Här kan särskilt nämnas artikeln ”Implementing Nano-Learning in the Law Firm” i Legal Information Management (2019) och ett bidrag om juridisk informationssökning i Kungliga bibliotekets antologi Världen där utanför – bibliotekariens roll som omvärldsbevakare och analytiker (2018) samt nu senast ett kapitel om specialbibliotek i den nyligen utgivna Biblioteksgeografin: en antologi om biblioteksväsende och biblioteksforskning (red: Blomgren m. fl., Studentlitteratur, 2022). Vid ett flertal tillfällen har hon föreläst om aktuella ämnen på konferenser både i Sverige (SFIS) och utomlands på BIALLs konferenser (British & Irish Association for Law Libraries) och Nordic Law Libraries Conference.
Elisabeth Ejemyr har under många år varit medlem i Svensk förening för informationsspecialister och också i flera omgångar suttit i styrelsen för lokalföreningen i Stockholm.
/Elisabeth Hammam Lie, ordförande
”Årets Informationsspecialist” 2021 tilldelas Agneta Lindsten
Svensk förening för informationsspecialister, SFIS delar ut ”Årets Informationsspecialist 2021” till Agneta Lindsten, anställd på biblioteket, avdelningen forskningsstöd vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
(se: www.slu.se – Sök personal)
Agneta Lindsten tilldelas priset, för sitt stora engagemang for forskningsstöd som här sammanfattats av avdelningschef Peter Nilén:
”Agneta Lindsten har i sitt yrkesliv förenat rollen som informationsspecialist med forskarens perspektiv. Efter en forskarkarriär på Göteborgs universitet med doktorsgrad inom växtfysiologi, arbetade Agneta inom det privata näringslivet, bl a på Astra Zeneca som Information Scientist/Analyst. I rollen som bibliotekarie inom forskningsstödet vid SLU-biblioteket på SLU har Agnetas fokus varit systematiska sökningar, doktorand-undervisning samt bibliometri och analys.
I Agnetas arbete som informationsspecialist förenas en stor förståelse för forskarnas situation och skiftande ämnesbakgrund, med analys- och initiativförmåga att arbeta fram nyskapande lösningar till gagn för SLU:s verksamhet.
Särskilt framgångsrikt de senaste åren har varit Agnetas arbete med att stödja SLU:s strategiskt prioriterade arbete inom hållbar utveckling i form av Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen, Sustainable Development Goals (SDG). Tillsammans med kollegor från SLU-biblioteket och i nära samarbete med enheten SLU Global, har Agneta med stort nytänkande utvecklat tjänster för att visa hur SLU:s vetenskapliga publikationer bidrar till Agenda 2030. Agneta har med sin förmåga att samarbeta med olika delar av SLU:s verksamhet starkt bidragit till en tjänst som har väckt uppmärksamhet både nationellt och internationellt.
Agneta har vidare arbetat mycket med frågor om öppen vetenskap, t ex i SLU:s doktorandkurs och utvecklingen av alternativa mått, Altmetri, att påvisa hur forskningen uppmärksammas i samhället och i media. Agneta var också en av författarna i SLU-bibliotekets rapport Öppen vetenskap vid SLU: en förstudie.
Ett annat fokus handlar om systematiska översikter, där Agneta varit drivande i det kollegiala arbetet att stödja SLU:s forskare och att utveckla en tjänst för metoder och resurser, SLU hub for systematic reviews. I detta arbete, liksom inom andra delar av sin profession, har Agneta också en stor förmåga att dela med sig av sina kunskaper inom olika nätverk, bl a inom Nätverket för systematiska sökningar inom Svensk biblioteksförening.
I det globala perspektivet deltar Agneta i EU-projektet Long Term EU-AU Research and Innovation Partnership for Food and Nutrition Security and Sustainable Agricupture (LEAP4FNSSA) i utvecklingen av FNSSA Project Database.
För Agneta är informationshantering, kunskapsdelning och utvecklingen mot öppen vetenskap inte enbart en fråga om licenser, polices, meritering etc. utan i hög grad hur den forskande och studerande människan kan orientera sig i nutidens komplexa informationslandskap. Agneta har förmågan att ställa kritiska frågor; hur söker man, hur bedömer man vad som är relevant och trovärdigt, hur sammanställer man, hur skapar man kunskap och hur kan vi som bibliotek bidra till våra lärosätes kunskapsuppbyggnad?
Agneta förenar i sin yrkesroll ett kritiskt kvalitativt perspektiv med en stor förståelse för och kunskap om användarnas behov, oavsett om det handlar om informationssökning för att hjälpa en forskare med en systematisk sökning eller knowledge management, i form av uppbyggnad av struktur för en databas, eller att utveckla ett nytt koncept för att visa hur SLU bidrar till hållbarhetsmålen.”
Avsändare av pressmeddelande:
Elisabeth Hammam Lie, ordförande i SFIS
tel: 08-790 77 12
Mail: info@sfis.nu
2021-06-03
”Årets Informationsspecialist” 2020 – Ingrid Anderson
Svensk förening för informationsspecialister, SFIS, delar ut ”Årets Informationsspecialist” till Ingrid Anderson, medicinsk bibliotekarie vid Karolinska Universitetssjukhusets bibliotek och Eira, bibliotekskonsortium för hälso- och sjukvård.
”Ingrid Anderson tilldelas priset för sitt stora engagemang kring utvecklingsfrågor som bl a avhandlades på två nationella konferenser under det gångna året, den ena: SFIS konferens kring forskningsdatahantering vid lärosäten, den andra: medicinska bibliotekskonferensen 2019, som Eira stod värd för”, säger Elisabeth Hammam Lie, ordförande i SFIS. Sedan 2013 jobbar Ingrid Anderson som medicinsk bibliotekarie på Karolinska Universitetssjukhuset med uppdrag att stödja vård, utbildning och forskning inom hälso- och sjukvården i Region Stockholm.
”I mitt arbete ingår att se till att sjukvårdens personalen har tillgång till de resurser de behöver i sin yrkesroll och kompetensutveckling, hålla kurser och handledningar och utföra sökuppdrag för klinisk vård och forskning. Det gäller att utvecklas med vården och hålla sig á jour med vårdens informationsbehov och behov av lösningar”, berättar Ingrid.
Ingrid är samordnare för den gemensamma e-resursgrupp för hälso- och sjukvårdsbiblioteken i Region Stockholm som planerar, köper in och tillhandahåller allt vetenskapligt material som tidskrifter, e-böcker databaser och beslutsstöd för hela Region Stockholm sjukvårdspersonal. Hon är tillika samordnare för den webbgrupp som utvecklade och driver den gemensamma resurswebben för hälso- och sjukvårdsbiblioteken i Region Stockholm https://biblioteken.sll.se Via den har sjukvårdensvårdens personal tillgång till alla informationsresurser och service både på jobbet och hemifrån, tack vare bibliotekets digitala och tekniska lösningar.
Sedan januari 2019 arbetar Ingrid en del av sin tid för Eira, det nationella bibliotekskonsortiet för Sveriges regioner. Där är hennes uppdrag bl a att förhandla nationella e-resurspriser för Sveriges hälso- och sjukvårdsbibliotek, samordna fjärrlånesamarbetet samt vara med och arrangera konferenser och utbildningar.Under 2019 var hon för Eiras räkning med och skrev rapporten ”Vägen till vetenskapen”, baserat på den största undersökning som gjorts av informationsvanor och -behov bland Sveriges sjukvårdspersonal: https://www.inera.se/globalassets/tjanster/eira/vagen-till-vetenskapen—en-anvandarundersokning-fran-eira-och-sveriges-sjukhusbibliotek-2019.pdf
”Medan vårdpersonalen under covid19-pandemin, kämpar i frontlinjen för att rädda liv och hälsa, känns det viktigt att också belysa vikten av den back-office-roll bibliotekarier och informationsspecialister som Ingrid Anderson spelar i att säkerställa vetenskaplig informationsförsörjning till frontlinjens kämpar”, säger Elisabeth Hammam Lie, ordförande i SFIS.
Ingrid Anderson har jobbat i biblioteksbranschen sen 2004 har tidigare bl varit med i planerandet och öppnandet av nytt bibliotek i Hallonbergen 2010 där hon startade samråd med Komvux och föreningar i lokalsamhället samt drog igång språkcafé för nya svenskar. Samma år var hon med och tog emot pris som Sveriges Bästa Lättlästa bibliotek. Under 2012-2013 var Ingrid med i den projektgrupp som medverkade till att Hallonbergens bibliotek blev Sveriges första HBT-certifierade bibliotek 2013. Under 2018-2020 var Ingrid styrelseledamot och kassör i SFIS Stockholm.
Priset kommer delas ut 26 maj 2020 i samband med SFIS vårkonferens 2020 och årsmöte.
Fakta:
Priset ”Årets Informationsspecialist” tilldelas varje år en nytänkande informationsspecialist som med kompetens och kvalitet i fokus skapat mervärde för den organisation och det sammanhang där hen verkar.
Svensk förening för informationsspecialister (SFIS) är föreningen för dig som arbetar professionellt med informationshantering, omvärldsbevakning och kunskapsdelning. Våra medlemmar är bland annat bibliotekarier, informationsarkitekter och omvärldsanalytiker. Mer info: https://www.sfis.nu/
Presskontakt : Elisabeth Hammam Lie.
Kontaktinformation:
Ingrid Anderson
ingrid.h.andersson@sll.se
SFIS, Svensk förening för informationsspecialister
Elisabeth Hammam Lie
info@sfis.nu
08-790 77 12
”Årets Informationsspecialist” 2019 – Linda Grandsjö
Linda Grandsjö arbetar vid Lunds universitet, Medicinska fakultetens Biblioteks- och IKT-enhet. Dessförinnan har Linda arbetat många år som bibliotekarie på Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek, bl. a som kontaktbibliotekarie för Statsvetenskapliga institutionen. Inom ramen för den tjänsten byggde Linda tillsammans med lärare på sagda institution upp en, i flera avseenden fantastisk, och med biblioteket integrerad undervisning i informationskompetens. Detta samarbete är en ständig källa till inspiration för oss kollegor, något vi ser som ett föredöme och i allra högsta grad eftersträvansvärt. Det handlar i korthet om att som bibliotekarie tydlig påvisa för lärarfakulteten vikten av ett medvetet informationsanvändande i undervisning i ämnesdisciplinen – detta vet vi är ett kraftfullt verktyg för ett fördjupat lärande hos studenterna.
Linda visar genom sitt arbete att bibliotekarien kan vara en del i undervisningen eller möjliggörare av undervisning som ordinarie lärare själva genomför.
Linda har under många år varit en pålitlig kraft i arbetet med att på olika sätt främja integrationen av informationskompetens i den högre utbildningen, detta är bara ett av många exempel på sådant arbete:
http://libguides.lub.lu.se/ik
https://portal.research.lu.se/ws/files/5616439/2301973.pdf
https://lundagard.se/2011/09/29/mer-information-mot-fusket/
Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek ingår i ett nordiskt interkulturellt universitetssamarbete med rubriken ”Det digitala universitetsbiblioteket som vetenskapande resurs och pedagogisk aktör i nordiska universitetsutbildningar inom ämnesområdena Utbildningsvetenskap, pedagogik och didaktik”.
http://library.au.dk/blog/nordplus/om-projektet/Projektet är fokuserat på co-creation, hur bibliotek och bibliotekarier i samarbete med lärare och studenter tillsammans kan skapa e-lärobjekt av olika slag, läs gärna mer under rubriken Co-creation mellan lärare, studenter och bibliotekarier i skapandet av e-lärobjekt .https://www.lth.se/fileadmin/lth/genombrottet/Laerande_i_LTH/La__rande_i_LTH_blad_39.pdf
Linda Grandsjö har i ovanstående projekt åstadkommit spännande och nyskapande samarbeten, bl. a med statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Som alltid professionell i sin yrkesroll har Linda kontinuerligt sett till att sprida sina kunskaper och färdigheter till kollegor i hela landet. Läs gärna mer om Nordplus här:
Med SFIS egen definition för vad som utmärker en värdig informationsspecialist i åtanke är det svårt att föreställa sig en mer värdig pristagare än Linda Grandsjö!