Stockholms glöggmingel den 7 december

Efter ett uppehåll på två år så kunde vi äntligen träffas igen för det traditionella glöggminglet med SFIS Stockholm. Vår styrelsemedlem Helena Michon-Bordes hade ordnat så att vi fick komma till franska reformerta kyrkans bibliotek – ett bibliotek där hon själv jobbade i flera år på 80-talet. Biblioteket innehåller enbart böcker på franska och är öppet för den som vill låna.

Mellan Östermalmstorg och Humlegården hittar man kyrkan. Utanför porten hänger en fransk flagga, men annars är entrén ganska anonym om man inte lägger märke till en stor guldfärgad skylt som talar om att man kommit till Église Réformée Française.

Ett tiotal SFIS-medlemmar samlades på onsdagskvällen och fick först höra pastor Elie Kabwe berätta om kyrkans historia. Redan 1741 grundades församlingen i Stockholm och det var den första kyrkan utöver Svenska kyrkan som fick tillåtelse att hålla gudstjänster. Protestanterna i Schweiz leddes av Jean Calvin i början av 1500-talet. Den reformerta protestantismen spred sig sen bl a till Frankrike där anhängarna kallades hugenotter. På grund av förföljelser flydde hugenotterna ut i världen och under 1600-talet kom många av dem till Sverige bl a som arbetskraft till våra gruvor och järnbruk.

Vi fick en visning av själva kyrkan, ett väldigt rent och återhållet dekorerat kyrkorum där man har gudstjänster, konserter och andra evenemang. Därefter intogs i biblioteket en liten ”glöggbuffé” med saffransbullar, pepparkakor, julgodis, mandariner – och såklart glögg.

Från Stockholm önskar vi härmed alla SFIS-medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År.