Så här blev mitt år

Jag heter Elisabeth Ejemyr och jobbar som informationsspecialist på en av Sveriges största advokatbyråer. Juridisk information har blivit min specialkunskap genom arbete på bl a Riksdagsbiblioteket, en revisionsbyrå och nu sedan tolv år tillbaka en advokatbyrå.

För ganska exakt ett år sedan, i slutet av maj 2022, blev jag av SFIS utsedd till Årets informationsspecialist. Väldigt överraskad, otroligt ödmjuk men glad och stolt inför den uppmärksamheten. Den officiella utnämningen skedde på SFIS årsmöte i juni, där jag ironiskt nog inte kunde delta på grund av en konferens för just informationsspecialister, i Danmark.

Vilket år det har varit! Förutom diplom och fina blommor från SFIS så uppmärksammades utmärkelsen i Biblioteksbladet med en intervju (https://www.biblioteksbladet.se/nyheter/expert-pa-juridisk-information-prisas/) och jag fick många hurrarop på LinkedIn. På min arbetsplats blev jag omnämnd på intranätet, fick fina blommor och blev framplockad till scenen vid ett medarbetarmöte där jag blev intervjuad av VD. Tack vare ”Årets informationsspecialist” har jag också blivit ombedd att medverka vid en arbetsmarknadsdag för biblioteksutbildningen i Umeå och nu senast blivit tillfrågad att vara sakkunnig i ett ärende för Högskolan i Borås.

Vad är det jag har gjort då? Varför fick just jag den här utmärkelsen? Jag har varit med länge i biblioteksvärlden vid det här laget (examen i Borås 1990). Jag har arbetat både inom statlig och privat sektor och har utvecklats i takt med olika utmaningar som kommit under vägen, så en lång erfarenhet och uppövade skills under resans gång har jag såklart fått. Men jag tror att det i grund och botten handlar om passion. En glädje som avspeglar sig i det arbete som utförs. Jag älskar verkligen mitt jobb! Man vet aldrig riktigt i förväg vad en dag ska innehålla och det är ju otroligt spännande. Eventuellt uppgjorda planer kan bli helt omkullkastade för att man måste göra en brandkårsutryckning i ett brådskande uppdrag. Vissa dagar sitter man med rena rutinuppgifter och ibland ställs man inför stora utmaningar. För mig är variationen det bästa. Jag jobbar i en liten arbetsgrupp på tre personer och då får man hjälpas åt med allt som behöver göras.

I många fall kan man verkligen göra skillnad för sin organisation, eller för en enskild person. Jag bidrar med det jag kan, men lär mig också nya saker i stort sett varje dag. Efter ett långt arbetsliv kan man känna en grundtrygghet i sin yrkesroll, men det är väldigt viktigt att fortsätta vara nyfiken. Just nyfikenheten tror jag är den stora hemligheten, att inte fastna, att ständigt vilja sträva vidare och ta till sig nya saker. Att spana in trender och nyheter inom ens egen bransch, att kanske till och med försöka ligga ett par steg före. För mig innebär det dagliga arbetet en yrkesmässig utveckling bara genom att inta en nyfiken hållning till de uppgifter jag ställs inför under en dag. Jag tycker också att jag får väldigt stort förtroende från medarbetarna i organisationen. När de kommer med frågor och uppdrag till mig och mina kollegor så litar de på vår kompetens och att vi levererar med kvalitet. Ett sånt förtroende och en frihet under ansvar gör att man växer med uppgiften.

Förutom nyfikenheten så vill jag gärna också slå ett slag för kunskapsdelning. Jag skulle säga att det är den enskilt viktigaste arbetsmetoden för att nå framgång och utvecklas, för dig som individ men också för organisationen som helhet. Delad kunskap är dubbel kunskap.  

Snart är det nu dags för någon annan SFIS-medlem att ta över stafettpinnen som Årets informationsspecialist 2023. Ett roligt år väntar. Stort grattis i förväg till den som blir utvald!