Utmaningar
Teknikdagen 2024
09:30-10:00 Mingelfika och registrering
10:00-10:40 TrustLLM. Fredrik Heintz, Linköping universitet
10:45-11:25 KBx. Justyna Sikora, Robin Kurz och Agnes Toftgård, KB
11:30-13:00 Lunchpaus
13:00-13:40 Folio. Magnus Andersson och Eva Sejmyr, LiU
13:45-14:25 Arkiv. Claes Westling, Riksarkivet
14:25-14:45 Kaffepaus
14:45-15:25 Joakim Jardenberg
15:25- Sammanfattning och avslutning
Kostnad för deltagande på plats – gör din anmälan här
Medlemmar 500:-
Icke medlemmar 900:- Bli medlem för 350:- via SFIS
Kostnad för deltagande digitalt, gör din anmälan här
Medlemmar 0:-
Icke medlemmar 350:- Bli medlem för 350:- via SFIS
Anmälan senast 5/10 2024.
Fredrik Heintz. Deltar på plats
Fredrik Heintz, professor vid Linköpings universitet, delar med sig av sin kunskap inom området etisk artificiell intelligens (AI) och hans arbete med utvecklandet av TrustLLM .
TrustLLM är ett europeiskt projekt som fokuserar på att utveckla etiska riktlinjer och verktyg för att främja tillförlitlighet, integritet och transparens inom maskininlärningssystem och stora språkmodeller. Projektet syftar till att integrera etiskt hållbara principer och människocentrerad design av AI-teknologier för att främja en rättvis och ansvarsfull användning av dessa verktyg i samhället.
Justyna Sikora, Robin Kurz och Agnes Toftgård, Deltar på plats
Justyna Sikora, Robin Kurz och Agnes Toftgård, alla från KBx vid Kungliga biblioteket. KBx var tidigt ute med att använda AI och språkmodeller för att tillgängliggöra KB:s stora samlingar. Justyna, Robin och Agnes kommer att tala om verksamhet och planer vid KBx.
Magnus Andersson och Eva Sejmyr. Deltar på plats
Linköpings universitetsbibliotek gick 2022, som andra bibliotek i Sverige, över till
Folio som är ett öppen källkods-bibliotekssystem som utvecklas och underhålls av en global gemenskap av bibliotekarier, utvecklare och organisationer.
Som bibliotekssystemansvarig ledde Eva Sejmyr och hennes efterträdare Magnus Andersson arbetet från utredning till implementering och underhåll. Båda delar på Teknikdagen 2024 med sig av processen; förberedelser, framgångsfaktorer, teknologiska och mänskliga förutsättningar – och i nästa steg att vara del i att bygga upp en Folio-community i Sverige.
Claes Westling. Deltar på plats
Claes Westling är 1:e arkivarie och anställd vid Riksarkivet i Vadstena, en del av Riksarkivet. Han kommer att tala om vad vi kan finna i de historiska arkiven, utifrån sin bok Våra historiska arkiv. Det är inte bara släktforskare som kan ha stor nytta av detta utan en vanlig informationsspecialist har anledning att ha kompetens kring arkiven. Delar av arkiven är digitaliserade och Riksarkivet har tagit fram en AI-applikation som kan läsa gammal text. Även detta kommer Claes att tala om.
Joakim Jardenberg. Deltar digitalt
Joakim Jardenberg – The internet & AI guy – är en digital strateg, entreprenör, moderator och föreläsare. Han har en imponerande bakgrund inom teknik och digital transformation och har arbetat med flera framstående företag och organisationer, såsom Helsingborg stad och Volvo. Joakim Jardenberg är känd för sitt engagemang för att främja innovation och användningen av artificiell intelligens. Som en röst inom området bidrar han till att driva diskussioner och initiativ framåt inom AI och digitalisering.