SFIS presenterar: sammanfattning av presentation med Årets informationsspecialist Eva Lundgren

Den 2 december var det dags för höstens sista SFIS presenterar med ingen mindre än årets informationsspecialist 2024, Eva Lundgren. Vi känner henne inte minst som en driftig och orädd yrkesutövare som inte drar sig för att ge sig in på helt nya och okända områden. Hon berättade om sina många lärdomar från specialbibliotek, och varför vi informationsspecialister kan känna att vi har kompetenser som låter oss stå med båda fötterna på jorden.

Som labbingenjör i grunden har Eva lång erfarenhet av att jobba på såväl mindre tekniska som med tiden framväxande stora och av flera enheter sammanslagna forskningsinstitut. Hon berättar om hur dessa institut involverar och samfinansieras av såväl näringsliv, akademi som offentliga verksamheter i samarbete kring den mer tillämpade forskningen (till skillnad från högskola och universitet som ofta samlas kring grundforskning). Som åhörare får vi en god inblick i hur olika forskningsinstitut är organiserade och vad som kännetecknar dem, allt från hennes tid på branschspecifika institut som exempelvis Betonginstitutets bibliotek till ett större polytekniskt informationscenter på RISE (Research Institute of Sweden).

Tjusningen med att arbeta på specialbibliotek säger Eva är bredden, kollegialiteten med biblioteksanvändare, självständigheten och kreativiteten i att ge god användarservice och dessutom arbeta aktivt för att synliggöra detta för ledningen så att ledningen vet om vad vi informationsspecialister faktiskt gör. Eva har jobbat med förvärv och metadataförsörjning såväl som e-resurser, informationssökning och olika former av användarstöd och mycket mer. Hon återkommer flera gånger till den närhet till kärnverksamheten som präglat mycket av hennes yrkesgärning, och vikten av att synliggöra betydelsen av vår profession i relation till denna kärnverksamhet.

2018 var det dags för Eva att axla en helt ny värld, nämligen inom den juridiska biblioteksvärlden på Stockholms tingsrätt, där hon arbetar med att förse juristerna med flertalet rättskällor som underlag till förhandlingar och domar. Informationsinfrastrukturen beskriver hon som särskilt viktig, det vill säga att lära sig hitta bland alla olika rättskällor, träna på att söka sig fram och lära sig de viktiga databaser som finns till hands. Det är viktigt att tillgodogöra sig själva strukturen för sökningar och lära sig söka på rätt sätt och på rätt plats. Även om ämnet var nytt, förblir yrkesverksamheten densamma, fortsätter Eva. Bibliotekariekompetensen var den stadiga basen att stå på, medan kunskapsdomänen och dess terminologi har varierat genom åren. Tack vare detta har Eva fått en bred överblick över det vida fältet som informationsspecialister befinner sig i och på.

Avslutningsvis nämner Eva några viktiga och väl igenkännbara erfarenheter för många inom professionen. Vikten av kommunikation och pedagogiskt förhållningssätt för att synliggöra informationsspecialisters kompetens är en sådan lärdom, liksom att vi behöver samverka och skapa relationer lika mycket som vi syns och tar plats. Medan ämnesspecialisterna kan sitt, behöver vi balansera upp vår serviceroll med specialistrollen och inse att vi informationsspecialister är utrustade med vår egen unika specialistkompetens att tillvarata i en mängd olika sammanhang. Viktigt är träning och återigen träning, och från Eva finns mycket inspiration att hämta för den som vill prova på något nytt. SFIS tackar Eva Lundgren för en både intresseväckande och modingjutande presentation, och önskar allt gott i fortsättningen.

SFIS presenterar är tillbaka till våren med ytterligare diskussionsträffar och tillfällen att möta kollegor för erfarenhetsutbyte och reflektion. Vi återkommer med närmare datum och hoppas vi ses längre fram. Till dess önskar vi er alla en god och vilsam jul och ett gott slut på året!

Vid tangentbordet: Cia Gustrén